VI BEHÖVER HJÄLP MED VÅRENS NAVIGATIONSKURSER

VI BEHÖVER HJÄLP MED VÅRENS NAVIGATIONSKURSER

Kustskepparkursen och kursen i Oceannavigering har för tillfället för få deltagare för att få starta. Kolla  med dig själv och dina bekantskaper om det inte vora skäl att nu förkovra sina kunskaper. Kustskepparkursen borde starta inkommande måndag 15.1 och oceannavigering torsdag 18.1 . Ifall samvetet pressar på anmäl dig GENAST till MI redan denna vecka!

H: Rabbe

Kommodoren informerar

I radio Vega Östnyland morgonnyheter idag 13.12, kunde man höra att BNK har blivit beviljat ett fortsatt arrendekontrakt på 20 år av Repholmen. Styrelsen har inte själv fått någon information av staden om saken ännu. Efter att vi undertecknat arrendeavtalet kan styelsen gå ut med officiell information.

Kommodor Joakim Eriksson

Intressanta tidningsurklipp digitaliserade

Som många vet så finns BNKs arkiv hemma hos mig i källaren. Här om veckan så bläddrade jag  i en stor gul mapp som innehåller tidnings urklipp från 1979-1989. Det var super intressant att läsa artiklarna! Då tänkte jag att det här borde definitivt flera ha möjlighet att läsa. Så jag skannade in sidorna. Det var en hel del sidor i mappen så jag delade upp dem i 12 olika delar för att inte PDF filerna skulle bli så stora att ladda ner. De finns nu att läsa i arkivet( https://bnk.fi/arkivet/ ), kolla nere på den sida, så hittar du dem.  

Där fanns en massa intressant att läsa från Borgå med omnejd och många bekanta namn nämnda.

IMG_0219.JPG

- Mathias Grönqvist

Klubbkväll på Grand 18.10.2017

17 deltog på en mycket intressant och trevlig klubbkväll.

Stopet

Klubbkvällen började med att frågesport tävlingen 'Stopet'. Vinnare den här gången var Pekka Yliheljo med 8 poäng. Grattis Pekka!
Frågorna till tävlingen hade kommodor emeritus Tom Grönqvist gjort. Tack Tom!

OBS. Om du vill testa göra klubbkvällens frågesport så kan du göra det här
-> https://goo.gl/forms/IrRxHteERZROE4ZN2

Föreläsning av Rabbe Lutz

Med rubriken “De stora upptäcktsfärderna på 1400-1700-talet, det som är lögn och det som är sanning” tog Rabbe oss så långt som över 100 000 år tillbaka i tiden!
Vi fick lära oss att högst troligen redan för 100 000 år sedan så kunde man segla. Alltså detta var FÖRE människan (Homo sapiens) fanns.
Det var ett mycket intressant fördrag som kommodor emeritus Rabbe höll för oss. Tack Rabbe!

Bilder från klubbkvällen hittar du här -> https://bnk.fi/bilder/

Här nedan finns ett sammanslaget axplock av filmsnuttar från Rabbes föreläsning.

Klubben vill tacka alla som deltog på klubbkvällen, Tack!

REPISRÖVARNAS BBQ-SÅS

TACK  ALLA  än` en gång för aktivt deltagande i årets BNK-regattas ”efterfest”, Rövarsteken, som i år kunde ätas ute på paviljongens fina terrass i solsken och ljummen sommarbris samt framför allt i glada vänners lag!

På menyn stod i år, som tillbehör till steken, en bbq-sås som till kockens förtjusning retade mångas smaklökar positivt och därför delar jag gärna med mig receptet som är lättlagat och enkelt att variera beroende på hur eldig just din smak är!


REPISRÖVARNAS BBQ-SÅS

 • 1 burk passerade tomater
 • 1 dl farinsocker
 • ½ dl sirap
 • ½ dl vitvinsvinäger
 • ½ dl soyasås
 • 2 tsk dijonsenap
 • 2 tsk liquid smoke-arom (finns i hyllan för kryddsåser)
 • 2 tsk chilisås, sriracha (om du vill ha en ”hott” sås)
 • en rejäl klick smör
 • ev. salt efter smak

Tillredning:
Mät upp alla ingredienser i en mindre kastrull.
Koka utan lock på medelvärme ca 30 min eller tills såsen blir lagom simmig (tjockflytande).

Håller ca. 1 vecka i kylskåp

Glad sommar o smaskiga stunder runt grillen ö såsokocken Kaija

Informationsmeddelande från Borgå stad

För kännedom;

I stadens yttre skärgård uppmuntras till ett skräpfritt friluftsliv

I yttre skärgården som ägs av Borgå stad ska friluftare från början av juni börja följa principen om skräpfritt friluftsliv.

I praktiken innebär detta att sopkärlen avlägsnas från öarna och motionärerna ska själv föra bort allt avfall från området som inte förmultnar. Till yttre skärgård räknas Hakasalo ö och Norrholmen samt Äggskär med Söderholmen, Mellanholmen och Långholmen.

Idrottstjänsterna ansvarar för skötsel och underhåll av Borgå stads öar och har hittills också skött om tömningen av sopkärlen.

– Skräpfritt friluftsliv är nutid och i bruk i stor utsträckning i friluftsområden på olika håll i landet, bland annat på Forststyrelsens frilufts- och strövområden. Vi vill för vår del uppmuntra motionärer att sköta skärgårdens natur och bära sitt ansvar för miljövården, berättar chef för idrottstjänster Per Högström.

För motionärer är det lätt i skärgården att följa ett skräpfritt friluftsliv. Avfall som förmultnar läggs i utedasset eller en kompost och rent papper och paff kan brännas vid platserna för eldslagning. Friluftarna bör föra bort allt annat avfall såsom burkar och plastomslag.

– Sopkärlen har under åren använts också på fel sätt, till och med mikrovågsugnar har lämnats bredvid sopkärlen i yttre skärgården som stadens personal fått ta hand om. Sopkärlen har nödvändigtvis inte minskat skräpande. Största delen av friluftare uppför sig ansvarsfullt och vi tror att skräpfritt friluftsliv tas väl emot också i Borgå, fortsätter Högström.

Stadens personal besöker öarna varje vecka och ser över bryggorna, kokplatserna under tak och utedassen.

Idrottstjänsterna meddelar och ger anvisningar till kommunbor och friluftare om de nya reglerna och handlingssätten på områdenas anslagstavla och stadens webbplats.

Du kan bekanta dig mer med principerna för skräpfritt friluftsliv på Fortstyrelsens webbsidor: www.utinaturen.fi/skrapfrittfriluftsliv

Närmare upplysningar: chef för idrottstjänster Per Högström, tfn 0400 212 264, per.hogstrom@porvoo.fi

Ystävällisin terveisin - Med vänlig hälsning
Janita Pihlaja-Wickholm
työnjohtaja, arbetsledare
Porvoon kaupunki, kuntatekniikka
Borgå stad, kommunteknik

BNK Regatta och rövarstek 2017

10. gången ! BNK-Regatta 2017 med Rövarstek, kom med !!!

BNK-Regatta ordnas lördagenden 10.6. Porvoon Kipparit och SNAVS är inbjudna.
Efter regattan bjuds det på rövarstek.

OBS.Förhandsanmälning till båda tillfällena åt Hannu Rimaila 0405323266 eller hannu.rimaila(at)pp.inet.fi senast 6.6.2017 klo 21:00

Gästande båtar har möjlighet att övernatta på Repholmen från 09.06.-till 11.06.

Vad är BNK-Regattan?

BNK-Regattan är en kombinerad lekfull seglings-och navigeringstävling: en seglats och en liten skriftlig navigeringsuppgift med 5 st. frågor att besvara. Varje felaktig svar ger 60 sekundrs strafftid som adderas till den LYS-korrigerad segligstid.  Skärgårdsskepparkunskaper räcker till att lösa uppgifterna.  I seglingen används det sk. LYS-systemet så alla båtar är likvärdiga.

Skepparmöte

Skepparmöte hålls 10.6. på Repholmen kl 10.00. Obs. Starten skerfrån Repholmsviken. Rutten,är ca.15 M. Slutlig rutt bestäms vid skepparmötet.

 

Du kan delta i BNK-regattan om:

 • En i båtens besättning ärmedlem i Porvoon Kipparit, SNAVS eller i BNK. Båten kan vara registrerad i vilken båtklubb som helst.
 • Vem som helst kan mönstra på som gast i deltagande båtar. Gastarna behöver inte ha några seglingskunskaper. Egen flytväst borde tas med.
 • Skepparen bör veta båtens LYS-tal.

Rövarsteken

Tilfället börjar ca. kl.15:00. Det bjuds på kött, sallad och rotfrukter till självkostnadspris (ca 10 Eur). Egen dricka tas med.
Kom ihåg att reservera kontanta pengar med.

 

Bastu

 • Dambastu fr. Kl 18:00- 19:30
 • Herrbastu fr.kl.19:30-21:00

 Hade du frågor, kontakta Hanski, 0405323266 eller hannu.rimaila(at)pp.inet.fi.

 

H: Hannu Rimaila

2012

2012

2012

2012

2012

2012

Besiktningsinfo 2017-1

SUOMEN PURJEHDUS JA VENEILY • SEGLING OCH BÅTSPORT l FINLAND

Förändringar i fordringarna i gruppen "NÖDSIGNALER" 

Rubriken "NÖDSIGNALER blir MEDEL FÖR NÖDANMÄLAN" i och med att tyngdpunkten övergår till elektronisk utrustning.

De nya besiktningsreglerna för medel för nödanmälan baserar sig på Gränsbevakningens undersökningar och baserar sig på "HJÄLP-Båtfararens instruktioner för nödanmälan". Instruktionshäftet publiceras på Vene 17 Båt mässan. 

l praktiken uppfyller tidigare fordrade utrustningar även i framtiden besiktningskraven, men nu kan man även få båten besiktigad utan pyroteknisk utrustning. Nödanmälan innehåller tre grundelement, som är basen för utrustningskraven BEGÄRA HJÄLP, KOMMUNIKATION samt LOKALISERING

Kraven på medel för nödanmälan

Klass 1 alternativ A: 

VHF-DSC fast monterad, EPIRB (obs radiolicens, batteriets datum), mobiltelefon, väderbeständigt skyddad, med laddare, 1 LED-bloss med reservbatterier, 2 Orange rök

ELLER

Klass 1 alternativ B:

VHF fast monterad, DSC-funktion rekommenderas, 4 Röda fallskärmsraketer, signalpistol ersätter 2 Röda raketer, 4 Röda bloss, eller 1 LED-bloss med reservbatterier och 2 Röda bloss, 2 Orange rök

Rekommenderas ytterligare: Mobiltelefon, väderbeständigt skyddad, med laddare

Klass 2 alternativ A: 

VHF-DSC fast monterad, mobiltelefon, väderbeständigt skyddad med laddare, 1 LED-bloss med reservbatterier eller 4 Röda bloss

Rekommenderas ytterligare: EPIRB (obs radiolicens, batteriets datum), 4 Röda fallskärmsraketer, signalpistol ersätter 2 Röda raketer, 2 Orange rök

ELLER

Klass 2 alternativ B:

VHF fast monterad, OSC-funktion rekommenderas, 4 Röda fallskärmsraketer, signalpistol ersätter 2 Röda raketer, 4 Röda bloss eller 1 LED-bloss med reservbatterier och 2 Röda bloss Rekommenderas ytterligare: Mobiltelefon, väderbeständigt skyddad med laddare.

Klass 3 alternativ A:

Mobiltelefon, väderbeständigt skyddad med laddare, VHF-DSC fast monterad, vid färder utomskärs (obs radiolicens), 1 LED-bloss med reservbatterier eller 2 Röda bloss

Rekommenderas ytterligare: 2 Röda fallskärmsraketer, 2 Röda bloss

ELLER

Klass 3 alternativ B:

2st Röda fallskärmsraketer, 2st Röda bloss eller 1 LED-bloss med reservbatterier

ELLER

4st Röda bloss

ELLER

2st Röda bloss och l LED-bloss med reservbatterier Rekommenderas ytterligare: Mobiltelefon, väderbeständigt skyddad och VHF

Klass 4:

Mobiltelefon, väderbeständigt skyddad med laddare rekommenderas, 1st LED-bloss med reservbatterier eller 2 Röda bloss i skärgården

l klasserna 1B, 2B och 3B bör giltighetstiden för den pyrotekniska utrustningen vid besiktningen vara inom tillverkarens angivna giltighetstid. 

Brevet från SEGLING OCH BÅTSPORT I FINLAND som PDF

Släckargranskning

Om det finns intresse så kommer släckargranskaren åter o granska våra släckare den 17.3.2017 troligen f.r.o.m kl.10 -> (så länge som det finns att granska) hos Lefis (Bilverkstad Leif Johansson) Hallvägen 1 Haiko.

Släckaren kan föras o sökas också före o efter,  lönar sig att lägga eget namn o nummer på släckaren om man lämnar in den.

Prisen är samma som ifjol.

Granskning:

 • 2kg. 9 eur.
 • 6kg. 10 eur.

H. Robert Johansson

Noteringar från årsmötet 17.2.2017

På årsmötet deltog 16st. 

De flesta personer återvaldes och fortsätter som tidigare med sina förtroende uppdrag.

I styrelsen valde ledamot Anders Hagman att stiga åt sidan då hans två års period var slut och istället valdes Valter Backström in som ny styrelseledamot.

Ordförande utlyste en tyst minut för de medlemmar som hade gått bort under det gångna året. 

På årsmötets föredragningslistan punkt 16, styrelsens anmälningsärenden så kunde styrelsen informera att de har lämnat in en ansökan till Borgå stad om fortsatt arrendekontrakt för Repholmen. Det i kraft varande 20 åriga arrendekontrakt tar slut 2018. Ansökan är nu under behandling i stadsstyrelsen och i maj borde styrelsen få information om arrendekontraktet.

H: Styrelsen

Tavel auktion på julfesten 10.12.2016

BSS har fått en tavla i donation av Sebastian Häggblom. Sebastian har i sin tur fått tavlan av sin far, Stig Häggblom - som skrev boken "Roaring fouties" - som handlade om SkopBank of Finland - som deltog i Whitbread Round the World Race 1981-82

Tavlan är målad av Lasse Malmlund och heter också "Roaring fouties" - och föreställer SkopBank of Finland. Tavlan är 65cm * 48 cm

Sebastians tanke är att vi säljer tavlan på auktion nu på julfesten 10/12. Pengarna vi får för tavlan skall gå till juniorverksamheten.

Vi säljer tavlan "Roaring Forties" under julfesten lö 10/12 på auktion.
Som auktionsmäklare fungerar Johan Alm.

Kommodor Johan Graeffe

BNK-Regatta 18.6.2016

Kom med !

Nästa BNK-Regatta ordnas lördagenden 18.6. tillsammans med Porvoon Kipparit som kommer att ha sin”Grisfest” (Sikajuhla), på kvällen samma dag på Rönnskär.
BNK-medlemmar är inbjudna!

Vad är BNK-Regatta?

BNK-Regattan är en kombinerad lekfull seglings-och navigeringstävling: en seglats och en liten skriftlig navigeringsuppgift med 5 st. frågor att besvara. Skärgårdsskepparkunskaper räcker till!  I seglingen används det sk. LYS-systemet så alla båtar är likvärdiga. Starten sker samtidigt och seglingstidenmultipliceras med LYS-talen. Varje felaktigt skriftligt svar kommer att orsaka 1 minuts strafftid, och adderas till den LYS-korrigerad seglingstiden. Båten med minsta tid vinner.

Skepparmöte

Skepparmöte hålls 18.6. på Repholmen kl 10.00. Obs. Starten sker inte från Repholmsviken p.g.a att det finns så mycket stockar under vattenytan i viken. Startlinjen kommer att ligga på norra sidan om Furuholmen.

Rutten, ca. 15 M, bestäms vid skepparmötet.

Mållinjen placeras så att allmänheten har goda möjligheter att följa med från Porvoon Kipparits paviljongen. Prisutdelnigen och resultat ges ut på kvällen i samband med grisfesten. 


Vem kan delta ?

Du kan delta i BNK-regatta om:

 • En i båtens besättning ärmedlem i Porvoon Kipparit eller i BNK. Båten kan vara registrerad i vilken båtklubb som helst.
 • Vem som helst kan mönstra på som gast i deltagande båtar. Gastarna behöver inte ha några seglingskunskaper. Egen flytväst borde tas med.
 • Ingen förhandsanmälning är nödvändig. Båtens LYS-tal bör vara känd före skepparmötet.

Grisfest

Festen börjar kl.19:00. Som namnet säger: det bjuds på grillat griskött. Egen dricka tas med. Arrangemangen med transport från Repholmen till Rönnskär måste funderas ut senare. 

Maten kommer att kosta ca. 15 €/pers. Kom ihåg att ta kontanta pengar med.
Kom med och segla, erfar regattans spänning och atmosfär, du kommer aldrig att ångra dig! 

Har du frågor så går det bra att vara i kontakt med Hanski, 0405323266 eller hannu.rimaila(a)pp.inet.fi


Rönnskäret


BNK regatta 2015