Resultat av BNK regattan 2019

BNK-Regatta 2019

Årets regatta har seglats den 8 juni i varmt och vackert väder med mycket svaga vindar. Rutten gick den här gången längs östsidan av Emsalö. Den tilltänkta banan kortades av pga svag vind.

5 båtar deltog:

  • s/y HuxFlux, Linjett 32 , BNK

  • s/y Annika ,H323, Porvoon Kipparit

  • s/y Amidala, Hanse 35, BSS

  • s/y Monsa ,Bavaria 37 CR, BNK

  • s/y Senilix, Sun-Odyssey 37, Jaktklubben Ancora rf. 

Starten gick problemlös från Repholmens vik, utan kontakt med undervattenstockar, vilka det fortfarande finns rikligt av i området. Båtarna hölls i klunga ända till nordpricken utanför Furuholmen. Vinden låg på från sydväst, så det var dags att börja kryssa för att komma genom det smala sundet utanför Rönnskär. Vinden friskade till en aning på Orrbyfjärden, men kryssandet fortsatte.

Vändmärket blev det röd-gröna remmarparet vid Stora Svartö och Hästholmen. Sen var det dags att ta fram spinnakern från segelpåsen. Spinnaker- eller annat medvindssegel gav tidsmässigt stor fördel och gjorde seglatsen till ren njutning. Nackdelen var att man började svettas när den apparenta vinden avtog.(Nå, som tur hittade man åtm. i  HuxFlux:s kylskåp första hjälp för dylika händelser!)


Före Repholmen blev det igen krysskurs ända fram till mållinjen. Det tog  3,5-4 timmar att segla banan. Någon gång i hårdare vind har banan tillryggalagts på 1,5 timmar.

Efter att båtlagen kommit i mål var det ännu dags att lösa FFF (Fem Fina Frågor). Som vanligt, Rabbe Lutz svarade för den delen av tävlingen. Inget båtlag fick felfritt resultat. Det är nog konstigt men efter seglatsen tycks hjärnan inte mera fungera med full kapacitet!

Sist men inte minst: alla båtlag belönades med en flaska”gyllene” skumvin. Vinnaren fick dessutom det traditionsenliga snappsglaset att sätta till i sin samling!


Mera detaljer så som seglingstider, LYS-tal, resultat och båtarnas skeppare med besättning hittar du i tabellen nedan.

LÄNK till tabell av resultaten

Jag tackar alla deltagare och alla som hjälpte till med arrangemangen. Igen en trevlig dag att minnas när höstmörkret tar över.

Hannu Rimaila   s/y HuxFlux

Hannu Rimaila och Ingmar Karlsson

Hannu Rimaila och Ingmar Karlsson