Inbjudan till båtklubbarna i Borgå till BNK-Regatta 10.06.2023

Startskottet till sommaren = BNK-Regatta!

BNK-regatta ordnas lördagen den 10.06.2023 på Repholmen. Alla Borgå båtklubbar är inbjudna.

Vad är BNK-regatta ?

BNK-Regatta är en kombinerad lekfull men ändå med "blodigt allvar" seglings- och navigerignstävling, som passar alla från barn till mommo och mofa. Ingen skillnad om du är en erfaren seglare eller om det är första gången du stiger ombord på en segelbåt.

I seglingen används Fin-Rating systemet (bara 1 klass) med gemensam start. Fin-Rating gör alla båtar nästan likvärdiga. Under seglatsen gäller normala sjövägsregler och bestämmelser.

I tävlingen ingår några (5 st.) skriftliga navigerings uppgifter, som påverkar den slutliga seglingstiden. För att lösa uppgifterna räcker skärgådsnavigeringngskunskaper.

Obs.! Om du aldrig eller sällan har seglat, har du här ett ypperligt tillfälle att utvidga dina erfarenheter. Deltagandet i regattan är gratis.

Skepparmöte

Skepparmöte hålls 10.06.2023 kl. 10:00 på Repholmen.  Starten sker från Repholmsviken eller från norra sidan av Kunuholmen. Rutten är ca. 15 M lång. Slutlig rutt bestäms vid skepparmötet.


Du kan delta i BNK-Regattan om:

- En av besättning är medlem i någon båtklubb i Borgå. Båten kan vara registrerad i vilken båtklubb som helst.

-Vem som helst kan mönstra på som gast i deltagande båtar. Gastarna behöver inte ha några seglingskunskaper eller vara medlemmar i en båtklubb. Egen flytväst med!

-Skepparen bör veta båtens Fin-Rating tal. Om ej, ta kontakt.


BNK- Garanti :

Du kommer aldrig ångra att du deltog.


Gästande båtar har möjlighet att övernatta på Repholmen mellan 09.06.-11.06. Bryggavgifterna betalas inte under dessa tider. 

Att anlöpa Repholmen, kolla BNK:s hemsida www.bnk.fi (https://bnk.fi/hitta)

Obs. En förhandsanmälan för tillfället behövs. Anmäl dig åt Hannu Rimaila tel. 0405323266 eller med e-post hannu.rimaila(at)bnk.fi  senast 07.06.2021 kl.21:00


Hade du frågor, kontakta Hannu.



Tilllägsinfo åt Borgå båtklubbar angående BNK-Regatta/Rövarstek  10.06.2023

Efter BNK-Regattan serveras ”Rövarstek” för alla intresserade. Maten kostar 15 € /person. På menyn står under glödbädd tillrett kött med tillbehör, kaffe och kaka till efterrätt.

Betalningen sker elektroniskt på plats.


Till måltiden kan du anmäla dig till Hannu 0405323266 eller hannu.rimaila@bnk.fi senast 05.06. vill vi ha din bindande anmälan.

Ta egna drycker med dig !

Maten är laktos-och glutenfri. Andra specialdieter kan vi inte tyvärr servera.


Hade du frågor angående tillfället, kan du ta kontakt med Hannu 0405323266 eller per e-post hannu.rimaila@bnk.fi



Mälaren 2022

Vi hade länge planera en semester på Saimen med Saima kanal. Var tänkt att det skulle vara sommaren 2022. Men det blir inte alltid som man planerat.

Så vi siktade in oss på Mälaren i stället. Semestern började från midsommaren och vi beslöt att om det är passligt vind så startar vi direkt semestern börjar och tar raka spåret västerut. Passlig vind är i vårt fall allt utom sydväst till väst.

Det var nästan ingen vind så vi började tuffa för motor från Borgå. Midsommarafton i Porkkala, midsommardag på Jussarö och midsommarsöndag i Högsåra. Vi var inte enda Borgåbåt som hade samma rutt, till Rumpan bar på Högsåra kom också s/y Maya (BSS). Några dagar senare var vi tre Borgåbåtar i Rödhamn söder om Mariehamn. Där hade vi sällskap av Maya och Armida (BNK). Följande morgon bar det för oss alla iväg över Ålands hav. Vi skippade semlorna som kom först klo 9 och åkte redan före klo 7. Visade sig vara ett bra val, vinden var på avtagande och när vi startade var det ännu ~8m/s. För oss räckte vinden till första sjömärken på svenska sidan, sen blev det motor. Maya som startade 2 timmar senare hade fått köra nästa hela vägen till Furusund. (men semlorna hade varit goda). Därifrån fortsatte vi sen i olika riktning.

Vi lyckades få en plats i Vaxholm. Alla hamnar in mot Stockholm var överfulla eftersom det var två dagar till starten av Gotland runt. Vår plan var att åka direkt in genom Hammarby slussen. Före det tog vi ett varv förbi Wasahamnen med alla tävlingsbåtar. Mellan Vaxholm och Slussen var det en hel del seglare ute och tränade. Gällde nog att hålla tungan rätt i mun när VO70:or kryssar förbi. Vi är vana att väja undan i god tid, men det fungerar inte när man har tiotals båtar runtom. Där de snabbaste seglar och man själv går långsamt (6 knop) för motor. Så blev att försöka ändra väjningstänkande och väja först när man ser ögonvitorna på den andra skepparen. 😊

Bredvid Vikingline terminalen är Danviksbron som öppnar en gång per timme. Därifrån kommer man in till Hammarby sjöstad och Hammarby slussen. Slussen har också bro som öppnas vid behov. Till Mälaren kommer man in med ca 25m hög mast. Vi var bara ett par båtar som slussade in så det gick hur enkelt som helst. Skillnaden i vatten-nivå mellan Saltsjön och Mälaren är liten så man märker knappt om man åker upp eller ner.

Vår första hamn i Mälarn var Stockholms Segelsällskap under Västerbron på Kungsholmen. Bara Årstabroarna, öppningsbara Liljeholmsbron och runt hörnet när man slussat in. Broarna öppnas normalt en gång per timmer, men har uppehåll när det är rusningstid för biltrafiken. Så kollar man före behöver man inte hänga vid bron och vänta. Hamnen var lite och lite sliten, men centralt på Kungsholmen. Så vill man undvika turisterna på Djurgården (Wasahamnen) men ändå ligga centralt så är det ett bra val.

Från centrala Stockholm åkte vi västerut in i själva Mälaren. En ~20 NM från Stockholm ligger Björkö med Birka som var en ”storstad” på Vikingatiden. Tyvärr ligger hamnen på västra sidan och är oskyddad. Vinden var från väst och ganska frisk så vi tog sikte på Mariefred med Gripsholms kungliga slott. I Mariefred stannade vi två nätter i gästhamnen som var precis bredvid slottet. Hamnen hade plats för över 50 gästbåtar, men var som mest 7 när vi var där. Det är många som tillbringar veckoslut i Mälaren, men semestern ute i Östersjön så början av juli är inte högsäsong.

Mariefred är en trevlig liten stad med smalspårig järnväg och slottet som stora sevärdheter. Vi tog en runda i Gripsholms slott, snabbtitt på 5000(!) porträtt från 1500-talet till nutid. Man blir snurrig med mindre. Men fint var det!

Från Mariefred fortsatte vi västerut. Missade Stallarholmbrons öppning med nån minut, så var bara att vänta en timme. Nu började vädret visa sig från en sämre sida – ösregn när vi väntade. När vi närmade oss Strängnäs läste vi till oss på nätet att Tosteröbron hade problem. Det hade varit varmt senaste veckorna och brons värmeutvidgning gjorde att de bara öppnade den tre gånger per dygn. Och då med brandkåren som kylde den med vatten. Vi läste också till oss att det tillfälligt var tillåtet att lägga till vid ångbåtsbryggan just före bron. Gästhamnen var på andra sidan bron, men när vi hade bra (och gratis) plats vid ångbåtsbryggan så ”missade” vi broöppning hela dygnet.

Till samma brygga kom också Roter Teufel som var på rekreationsresa med personalen på Frösåkers brygga (dess hemmahamn). Skeppet är en 28 meter lång Kogg som är byggd som en exakt kopia av ”Skanörskoggen” som förliste ca 1400 vid Skånes kust. Det är troligt att den ursprungliga koggen var ett piratskepp använd av vitaliebröderna som härjade i Östersjön på 1390-1430 talet.

Från Strängnäs skulle en naturlig fortsättning varit Västerås, men blev i stället kurs norrut mot Enköping där vi hade träff med en kaveri från jobbet. I sjökortet (pappers, nyaste som fanns) och på plottern hittade vi en liten farled som gick förbi Tynnelsö (med slott). Som vanligt i Sverige så fanns det inte nå djupangivelser på farleden men vi tänkte att eftersom den nu var utmärkt kunde den inte vara helt grund... på några ställen fanns det märkt 1,8m så vi tog det sakta där. Vi har ganska bra ekolod, så bara man tar det sakta (ett par knop) så hinner man nästan stanna innan kölen tar i om det kommer nåt konstigt på skärmen. Grunda stället gick bra, var nästan 3m vatten. Lite norr om Tynnelsö svängde farleden österut och kom ett annat grunt ställe, märkt 2,2m. Där var det faktiskt inte ens mer vatten än 2m, men vi klara det bra. Senare läste jag i en Facebook grupp (Båtliv i Mälaren) att farleden inte var officiell och bara menad för småbåtar. Vi var tydligen en av de få segelbåtar som vågade sig igenom där, hoppsan. :)

Till Enköpings centrum går det en å. Inte så stor och bred som Borgå å, utan i klass med Fladan. Som vanlig fanns det inga pålitliga djupangivelser, men hade hittat bilder på stadens websida med en 50 fots segelbåt där kölen var minst 2m djup. Så hade den tagit sig in borde det nog vara möjligt för oss också. Fanns en hel del fågelliv i ån. Hägrar som flög iväg när vi kom ett par meter ifrån. En flyttande vass-dunge kom också emot. Först trodde vi det var stopp, men den gled nog förbi.

Vi var enda turistbåt inne i stan, och om vi kommer ihåg rätt så var hamnavgiften 120 kronor (dryga 10€). Inte så farligt, fanns wc, dusch och sophantering. Restaurang helt bredvid.

Efter Enköping hade vi en regnar-nästan-hela-dagen-utan-vind dag och beslöt att bara puttra på mot Uppsala. Finns bara en väg om man vill ta sig till Sigtuna eller Uppsala och det är via Stäket mellan Kungsängen och Sollentuna. På vägen körde vi förbi flera klubbholmar. I Mälaren är de flesta klubbars hamnar öppna för alla. De har en del av hamnen för medlemmar och en del av bryggan är utmärkt som gästplatser. Det konstiga var att de klubbholmar vi körde förbi var helt tomma! – mitt i veckan är det inte rusning, inte ens i juli.

Vid Stäket finns en svängbro, en högbro (26m) och för att göra det jobbigare för seglare en rätt så nybyggd järnvägsbro som är 15,4m på mitten. En öppning på sidan har enligt sjökortet 17,1m seglingsbar höjd. Men ingen skyllt på själva bron! Hittade på nätet en sida som säger att ”I båtrännan under brons västra spann är den segelfria höjden 18m” – låg ser den ut, men om man kommer under Emsalö bro borde kan nog komma under? Svängbron var bemannad så vi frågade brovakten. Han som jobbade 100m från bron sa att han inte hade nån aning om höjden, men att större båtar än vår nog tagit sig under... Så provade och med våra 16,5m var det i alla fall inga problem, fast det såg illa ut.

Ett stycke norrut ligger Sigtuna, Sveriges äldsta stad, grundad för över tusen år sen. Gästhamnen ligger centralt och där var till vår förvåning en hel del andra gästbåtar! Vi var inte ensamma längre. Bredvid oss hade vi en ensamseglare från England. Han lämnade båten i Sigtuna för en vecka för att flyga hem. Till Arlanda går lokalbuss på 20 min. Så Sigtuna är ett bra ställe för besättningsbyte. Finns också en gågata med fina restauranger, caféer och butiker.

Vi fortsatte norrut och en svängbro senare kom vi till Skoklosters slott. Det är det största privata slott som någonsin byggts i Sverige. Numera är det ett museum. När vi kom så var bryggan helt tom, vi var tydligen tidigt ute på en söndag (klockan var tolv). Om det var nån hamnavgift vet vi inte, överlag var det billigt i Mälaren. Vill man kolla på alla utställningar så är nog några timmars rundvandring alldeles för kort tid. Men vi hade stämt träff i Uppsala så vi seglade vidare.

Längre norrut än Uppsala kan man inte ta sig i Mälaren. Vi nöjde oss med Skarholmen, där Uppsala segelsällskap och Ekolns Segelklubb har hemmahamn. Sista biten in i Fyrisån är bakom tre öppningsbara broar. Och det skulle tagit tid att ta sig dit så broarna inte öppnas i rusningstid. Gästhamnen inne i Uppsala är bara en liten utbuktning i ån utan nån som helst service. Den råkar också vara helt bredvid kontoret där jag har en stor del av mina kolleger, så lite väl bekant.

Skarholmen är centrum för båtlivet i norra Mälaren, men där var inte direkt nån rusning. Finns inga dedikerade gästplatser utan hamnkaptenen delar ut platser som den dagen är tomma. Här var det betalning med Swich som gällde. Det är en mobilbetalning som nästan alla har och använder. Jättesmidigt, men kräver att man har ett svenskt abonnemang och bankkonto. Som tur hade vi en kollega på besök i båten som kunde swicha.

När vi vände om och började ta oss söderut igen hade vi inte riktigt klart var nästa stopp kunde vara. Ursprungliga planen hade varit att ta några dagar söderut i Stockholms skärgård, men svärfar hade hamnat på sjukhus så vi beslöt att åka hemåt. Långtidsprognosen visade på att vi hade 4 bra dagar på kommande, sen minst lika många med hård nordlig vind och regn. Vi beslöt att ta en svängbro i gången och se hur långt vi kommer. När vi närmade oss Stockholm beslöt vi för att Kungsängen kunde vara ett bra ställe. Hamnen var fin, men utsatt för sydliga vindar. Nu blåste det svagt nordligt så deras gästbrygga passade bra. Där var vi också ensamma. Hittade en skylt med nummer att swicha pengar för att få kod till wc och dusch. Blev att ringa hamnkaptenen och berätta att vi kunde betala kontant efter besök i butiken och bankomaten. Visade sig att hamnkaptenen Jonas var i hamnen, följande dag började hans semester som han skulle tillbringa på sin ny införskaffade Nauticat 33 från -80 talet.

Elsparkbräda är behändigt att ha med i båten. Det var inte långt till Kungsängens centrum med matbutik, pendeltåg och bankautomat, men bara uppförsbacke. Och vilken kontrast, hamnen var fin och idylliskt men inte ens en kilometer bort var man mitt i en betongförort.

Nu när vi höll på att lämna Mälaren så började vi ha känsla att vi nog kan det här. Så kolla inte ens upp följande bro, antog att den öppnar jämn timme som alla andra. Det gjorde den inte utan i stället varje jämn halvtimme. 55 minuter av väntande blev det där. När vi närmade oss Hammarby slussen kunde man klart se att det kommer att vara full rulle där. Verkade som om alla båtar runt oss hade samma mål. Halvtimmesbron var tydligen tajmad så att man med 5-6 knop kom direkt in till en öppen sluss. Med en massa båtar där före. Så vi kom inte in till kajen utan blev mitt i slussen. Fick bara ta tag i grannbåtarna. Vi märkte att fast vi kände oss som helt nybörjare så hade vi betydligt bättre koll på oss och båten än en hel del andra där. Var lätt kaos. In till Mälaren kommer man gratis, men slussningen ut kostar. För oss blev det 267 kronor om jag minns rätt. Inte dyrt i alla fall. Betalningen gjorde man med en liten kortläsare som sträcktes ut i ändan på en lång käpp.

När vi kom ut på det fria i Saltsjön tog vi sikte på Wasahamnen. Vi körde in i hamnen precis när det började ösregna. Inte en ledig plats nånstans. De enda lediga platserna var ytterom den flytande vågbrytaren i svallet från alla Vaxholmsbåtarna. Vi lyckades lägga till utan skavanker, men 8 fendrar i sidoförtöjning var nog inte tillräckligt. Regnet slutade och i samma veva var det flera båtar som lämnade hamnen. Supersnabb förflyttning in i hamnen igen. Vi kom in som nummer två och lyckades få en bra plats. Några minuter senare var det fullt igen. Vi tog en båt från Holland utan på vår tills de hittade plats. Det var visst förbjudet enligt skyltar på svenska, men just då förstod vi bara finska och engelska.

En orsak till att vi klämde in oss i värsta turisthamnen vara att vi hade veterinärtid i Östermalm för att få tablett mot echinokock och anteckning i passen till hundarna. För att få komma från Sverige (eller Estland) med hundar så behöver de ha pass med anteckning om att maskmedicin tagits 1-5 dygn innan gränsövergång.

Följande dag var det full fart nordost, med snabbstopp i Vaxholm för diesel och septitömning. Septitömnings-stationer fanns nog på några ställen i Mälaren, men nå väl utmärkta var de inte och oftast obekvämt långt in i hamnen. Vaxholm väl synligt bränsle, vatten och septi, men de är ytterom hamnen där det nog är en hel del svall. Till kvällen kom vi ut till Feijan, som är en hamn öster om Kapellskär. Fin restaurang med bra mat, men var dyraste på hela resan. Här kollade vi på alla olika väderprognoser vi lyckades få tag på. Det var vid det här laget redan ganska kraftig nordlig vind, så inte alls optimalt för Ålands hav. Prognoserna för nästa dag var lite varierande, men alla visade på att vinden skulle vrida från 10-13m/s nordligt till västligt under dagen och samtidigt försvagas för att sen under några timmar dö ut, bli svagt östlig och sen över 15m/s från nordost med inkommande regn. Det var bara klockslagen som skiljde lite mellan de olika prognoserna.

Så vi fick fundera på om vi skulle försöka på att hitta en väderlucka, med risk för att ha alltför höga vågor från norr eller få regnområdet med ännu hårdare vind. Eller att bli kvar på svenska sidan för 4 dagar till, för så länge var det väntat att den hårda nordvästliga vinden skulle hålla i.

Valet var att lyckas pricka minsta möjliga sidovind, men tillräckligt mycket sid/medvind för att komma över på åländska sidan. Distansen från Freijan till första öarna som ger vindskydd på åländska sidan är ca 30 sjömil. I 10m/s sidovind så seglar vi nog 6 knop fast vågorna bromsar en del. Så vi beslöt att starta först klo 12 följande dag för att ha så svag vind som möjligt men ändå hinna fram före regn och hård vind.

Följande dag blåste det hårt på morgonen, men vi höll fast vid planen att starta klo 12 och det verkade gå bra. Vinden var nordväst kring 10 m/s, med lite mer i byarna. Och fast vi kom ut på helt öppet hav verkade vinden inte öka, prognosen stämde! Knöligt var det med våghöjd på minst 1,5m om inte mer? Över 20 sjömil gick det bra, vi kunde öka segelytan och det kändes som om vi var på bättre sidan. Då dog vinden plötsligt helt. Det var omöjligt att ha seglen uppe, de bara slog. Så vi fick starta motorn. De gunga helt massor, från 30 grader åt ena håller till lika mycket åt andra. I över en timme fick vi köra tills vi kom in bakom några öar och fick lä.

Mariehamn östra som vi inte varit till på många år hade bra med plats trots att många hade sökt sig in till stan för de kommande regndagarna.

Efter tre dygn med takeaway pizza hade vi fått tillräckligt av Mariehamn. Det var fortfarande kraftig nordvästlig vind, men regnet hade slutat. Utan nå direkta planer tog vi oss över Lumparn, österut. Seglinge skulle ha varit en bra hamn med tanke på vinden, men det hade nog alla andra också tänkt. Masthavet vi såg gjorde att vi inte ens närmade oss hamnen utan tog istället i land på vindsidan, Kumlinge Reimarshamn. Hamnen är inte så utsatt för NV-vind om man bara lyckas få en plats långt inne på bryggan. Det var inte svårt, vara bara några båtar där. Vi tog bojen längst in (som har ett grund ganska nära, utmärkt med en liten kanister) och där blåste det inte alls. Någon vecka senare var det en diskussion på Facebook där nån lyckades köra på grundet och skyllde på hamnen. Vi var bara nöjda för att ha en egen fin plats.

Från Kumlinge seglade vi sen österut via Korpo, Nagu och Högsåra den vanliga rutten förbi lugna Hangö till Borgå. Inte heller på hemvägen var det överfullt nånstans fast vi nu var in på tredje veckan i juli. Största överraskningen på resan var nog i alla fall det att Mälaren var så tom på båtar och folk, vi hade hört det, men inte tror man före man ser det. Och nu efteråt har vi fått höra att alla fanns i Västerås som vi missade. 😊

Radarkurs på KoMbi To. kl.18:30-21 17.11-1.12

Radarkurs på KoMbi To. kl.18:30-21 17.11-1.12

12 lektioner a’ 45 min.

Dags att bekanta sig med en radar!

-Är du intresserad att veta hur radar fungerar?

-Vill du veta vad lagstiftningen säger om radar ombord?

-Vill du lära dig att navigera med radar?

- Har du kanske tänkt skaffa en radar i framtiden?

Om svaret var ”Ja” till en av frågorna ovan, är det dags att anmäla sig i årets radarkurs i KoMbi.

Det finns ännu några lediga platser på kursen.

En radar är den enda som hjälper dig t. ex. i dimman eller vid nedsatt sikt. AIS är bra, men ersätter

inte radar (som många tror). Alla som hamnat i dimma någon gång, värdesätter att ”se” alla andra

båtar och föremål i närheten.

Har du gått ”Radarnavigeringskurs”, kan du senare delta i ”Simulatornavigeringskursens”

radarövning och köra båt med hjälp av radar i realistiska förhållanden.

Resultat av BNK regattan 2022

BNK- Regatta 2022 18.06.2022

Så som till förra årets BNK-Regatta, skickades inbjudan till alla båtklubbar i Borgå och SNavS i Sibbo.

Deltagandet kunde ha varit en aning större. Ändå var Jaktklubben Ancora (JA), Borgå Segelsällskap (BSS),

Porvoon Kipparit (PK) och Borgå Navigationsklubb (BNK) representerade. Sex båtar deltog, så det blev en

riktig regatta!

Rutten gick ”Runt första Marianne märket” på östra sidan av Emsalö. Vädret var åter en gång nästan

optimalt, vind från sydväst med en styrka 4–7 m/s, soligt och nästan klart. Kunde det vara bättre?

Vid tidsberäkning användes FinRating systemet, så som förra året. Resultaten och båtarna med besättning

hittar du tabellen nedan.

Som tradition hör till regattan också 5st. skriftliga navigeringsfrågor. Denna gång hade jag själv lagat och

samlat uppgifterna. Alltså samlat och kopierat passliga uppgifter från gamla skärgårdsskepparexamen.

Förstås jävade jag mig själv att lösa frågorna.

Årets vinnare, s/y Sissi:s besättning, var de enda som löste alla uppgifter rätt.

Som pricken på i, serverades ”Rövarstek” med tillbehör efter seglatsen. 29 personer deltog i middagen.

Tack alla som hjälpte till på ”kökssidan ” och med övriga arrangemang. Klubben kan skatta sig lycklig att ha

så många som ställer upp i olika uppgifter. Er insats möjliggör hela tillställningen.

Hoppas vi ses igen nästa år i seglingens och den goda matens tecken!

Hannu Rimaila

Säsongsavslutning 24.9 2022

Dags för den traditionella säsongsavslutningen som är planerat den 24.9. Den går av stapeln kl 18:00.

Före det sätts Repis i vinterskick å båtarna lyfts upp o.s.v.

Allmän bastutur gäller den dagen. Dambastu mellan 13-15 och herrbastu mellan 15-17.

På menyn står traditionellt fiskbord och köttbullar och knackkorv. Egen dryck tas med. Priset för detta kalas med mat och musik (icke liveband) är blott 15€/vuxen 5€/barn under 15 år, 40€/familj. Betalas på plats med kort eller MobilePay. Inga kontanter tas emot.

Sista anmälningsdag 18.9. Försenad anmälan +10€ på priset.

Hjärtligt välkomna!!

Jaktklubben Ancora fyller 40 år i år och De har hyrt in sig på Repis 3.9

Jaktklubben Ancora fyller 40 år i år. De har hyrt in sig på Repis för att fira sina jämna år.

3.9 besöks holmen av ett antal båtar (max 10 st) med Ancora flagg. Inbjudna gäster är några av grundarna till föreningen.

De badar bastu på dagen före de allmänna turerna (när syns i bastuhäftet) och från kl 18 och framåt håller de till i paviljongens nyare del. Alla BNK:are är naturligtvis välkomna att besöka Repis i vanlig ordning. Vill man tillbringa kvällen i paviljongen är den äldre delen platsen där man sitter, och i övrigt inga restriktioner.

Vi önskar alla hjärtligt välkomna.

Inbjudan

Inbjudan

Som jag skrev i Njuusen i våras så skulle vi meddela när vi fått klart datumen när BNKare har möjlighet att besöka Killingholmen och Rönnskär. Nu har vi fått datumen.

Till Killingholmen (N 60°12.15′ E 025°31.78′) har vi möjlighet att åka två veckoslut: 2.-3.7. och 16.-17.7. Även Rönnskär ( N 60°19.11′ E 025°37.36′) har vi möjlighet att besöka två veckoslut, nämligen 23.-24.7. och 30.-31.2022.

Passa på att besöka dessa stödjepunkter när tillfälle ges, och bekanta er med trevligt folk från andra båtklubbar, och se hur de har byggt upp sina holmar.

I övrigt får jag önska alla en trevlig midsommar, och kom ihåg att använda flytvästen!!

/Kommodor Frank Östergård

Övning i användande av DSC

Övning i användande av DSC

Bnk ordnar ett tillfälle där man kan öva på användningen av DSC-funktionen på VHF:en lördag 11.6 kl. 11. Vi övar att ringa till en specifik båt med vhf. Alla med vhf i båten kan delta, inom en radie av ca 20nM från Repis. För att delta önskar vi att du meddelar din MMSI-nummer, båt- och personnamn, telefonnummer, VHF-märke, samt om du har L-kanaler eller inte i detta formulär

BNK-Regatta 18.06.2022

Startskottet till sommaren = BNK-Regatta!

BNK-Regatta ordnas lördagen den 18.06.2022 på Repholmen. Alla Borgå båtklubbar och SnavS är inbjudna.

Vad är BNK-Regatta ?

BNK-Regatta är en kombinerad lekfull men ändå med "blodigt allvar" seglings- och navigerignstävling, som passar alla från barn till mommo och mofa. Ingen skillnad  om du är en erfaren seglare eller om det är första gången du stiger ombord på en segelbåt.

I seglingen används Fin-Rating systemet (bara 1 klass) med gemensam start. Fin-Rating gör alla båtar nästan likvärdiga. Under seglatsen gäller normala sjövägsregler och  bestämmelser.

I tävlingen ingår några (5 st.) skriftliga navigerings uppgifter, som påverkar den slutliga seglingstiden. För att lösa uppgifterna räcker skärgådsnavigeringngskunskaper.

Obs. ! Om du aldrig eller sällan har seglat, har du här ett ypperligt tillfälle att utvigda dina erfarenheter. Deltagandet i regattan är gratis.

Skepparmöte

Skepparmöte hålls 18.06.2022 kl. 10:00 på Repholmen.  Starten sker från Repholmsviken eller från norra sidan av Kunuholmen. Rutten är ca. 15 M lång. Slutlig rutt bestäms vid skepparmötet.

Du kan delta i BNK-Regattan om:

- En av besättning är medlem i någon båtklubb i Borgå eller i SNavS. Båten kan vara registrerad i vilken båtklubb som helst.

-Vem som helst kan mönstra på som gast i deltagande båtar. Gastarna behöver inte ha några seglingskunskaper eller vara medlemmar i en båtklubb. Egen flytväst med !

-Skepparen bör veta båtens Fin-Rating tal. Om ej, ta kontakt .

 

BNK-Garanti :

Du kommer aldrig ångra att du deltog.

 

Gästande båtar har möjlighet att övernatta på Repholmen mellan 17.06.-19.06. Bryggavgifterna betalas inte under dessa tider.

Att anlöpa Repholmen, kolla BNK:s hemsida www.bnk.fi (https://bnk.fi/sub3)

Obs. En förhandsanmälan för tillfället behövs. Anmäl dig åt Hannu Rimaila tel. 0405323266 eller med e-post hannu.rimaila(at)bnk.fi  senast 13.06.2021 kl.21:00

 

Hade du frågor, kontakta Hannu.

 

VÄL MÖTT PÅ REPIS !


Tilllägsinfo åt Borgå båtklubbar och SnavS angående BNK-Regatta/Rövarstek  18.06.2022

 

Efter BNK-Regattan serveras ”Rövarstek” för alla intresserade. Maten kostar 12 € /person. På menyn står under glöbedd tillrett kött med tillbehör, kaffe och kaka till efterrätt.

Betalningen sker elektroniskt på plats.

Till måltiden kan du anmäla dig till Hannu 0405323266 eller hannu.rimaila@bnk.fi senast 13.06. vill vi ha din bindande anmälan.

Ta egna drycker med dig !

Hade du frågor angående tillfället, kan du ta kontakt med Hannu 0405323266 eller per e-post hannu.rimaila@bnk.fi

BNK Vårbal 28.5 kl 18:00 på Repholmen

Vårbalen i traditionsenlig stil med mat och dans på kvällen skall vi ordna i år. De nya skepparna skall få sina diplom på Repholmen och sedan skall vi avnjuta en god middag tillredd av WB-service.

• Pris : 35€/pers 75€/familj

• Transport: 20€/pers. (nya medlemmar 0€)

För den som inte kan ta sig till Repis med egen båt men ändå vill delta ordnar BNK båtskjuts till holmen,

förutsatt att tillräckligt många anmäler sig, dvs 20 st.

Priset för detta är 20€/person (gäller inte nya skeppare).

Anmäl dig HÄR OBS, sista anmälningsdagen 15.5

Årsmöte 11.2.2022 kl.18.30

Välkomna på årsmöte. I år hålls mötet som ett hybridmöte, dvs man kan komma till Grand för att närvara personligen, eller så kan man delta via distans via denna länk: https://meet.google.com/kzf-hyxt-yin

Styrelsen samlas på Grand och håller mötet därifrån. Välkomna med och påverka.

Mötet startar kl 18:30.

Styrelsen.


BNK Julfest 4.12.2021 kl.18.30 på Grand

BNK Julfest 4.12.2021 kl.18.30 på Grand

Kl. 18:30 kör julfesten igång på Grand. WB-Service står för maten och Repholmsbandet för musiken.

Inbjudna är även andra båtklubbar i Borgå inom ramen för samarbetet. Priset för festen är 40€/person.

Kom ihåg att ta med en namnlös julklapp, pris ca 5€.

Kom ihåg. Ta med egen dryck. Ingen alkoholförsäljning på festplatsen.

OBS!

  • Betalning: Kort eller MobilePay. Ej kontant.

  • Max. 100 gäster.

  • Sista anmälningsdagen 29.11.2021

 

Adress: Grand (vån2) , Biskopsgatan 28, 06100 Borgå