BNK regattan 2018

BNK-Regatta och Rövarsteken 2018 lördag 16.6.2018

Årets BNK-Regattta har seglats. Vädret var nästan optimalt, mycket sol, lätta vindar, och många båtar från olika klubbar. Lätt, lite varierande sjöbris gjorde starten  lungn och stressfri från Repholmsviken. Fast olika åtgärder att röija bort bottenliggande stockar har gjorts, kunde några båtar ändå känna obehaglig kontakt med dem, tyvärr !

Rutten i år var ”runt första mittlinjemärket på Äggskärsfjärden”. Längden är ca. 12 M, med krysskurs nästan ända till mittlinjemärke, blev det några sjömil till. Skriftliga delen hade man i år lämnat bort.

Sex båtar deltog, från en Nordisk Folkbåt till en Bavaria 37 CR och en Najad 373. Resultat, båtar och besättnig ser du i tabellen nedan.

Vindförhållandena gjorde att båtarna måste kryssa genom de smala sunden utanför Rönnskär och forsätta kryssa ända till vändmärket. Tillbaka mot Repis gav den sydliga vinden chans att använda medvindsegel: genaker eller spinnaker. Man kan nog kalla dessa segel båtens ”söndagskostym” . Å andra sidan, det betyder alltid en hel del jobb för besättningen då extra löpande rigg, gaijor och bommar ska på plats  men snyggt och festligt ser det ut!

Lätta vindar ger inte mycket framdrivande kraft. Seglingstiden var närmare tre timmar för alla, jämfört med fjolårets två timmar. Som snabbast har det tagit ca. en timme att segla banan! Alltså, som sagt en mycket behaglig och njutbar dag att segla.  LYS-systemet som användes, gör att den vinnande båten inte nödvändigtvis kommer först i mål. Resultatet blir klart efter en liten beräkning, där seglingstiden multipliceras med LYS-tal.

Alegria med Peter Forslund som skeppare, måste tyvärr avbryta tävlingen p.g.a. tekniska problem med elförsörjningen. Tack Peter ändå för deltagandet, hoppas att problemen löser sig.

Efter regattan var det dags att avnjuta Rövarstek, som den här gången inte var tillredd efter den tradionella metoden. Torra väderförhålladen tillät inte användandet av öppen eld. Vi kunde inte ta risken att Repholmen kanske måste döpas till ”Brändö”, så 12 kg kött tillreddes i ugn i det fina köket. Tack vare skickliga kockar på holmen var resultatet ypperligt och folk njöt, det kunde man känna.

Att fixa en fin smaklig middag för över 30 personer med huvudrätt och efterrätt, kräver nästan en trollkarls konster och en del fantasi. Vi hade sådana igen en gång.

Under den lilla pausen mellan huvudrätt och efterrättskaffe hölls prisutdelningen. Alla deltagare fick en liten smaklig gåva. Vinnaren, Sebastian Häggblom med Jonas Jernström som gast, fick en liten större gåva. Grattis!

Jonas Jernström med vinnar priset. 

Jonas Jernström med vinnar priset. 

Jag får tacka alla funktionärer och deltagare i årets BNK-Regatta och Rövarstek. Ni gjorde det möjligt och man kunde nog känna i luften att alla hade så himmelens skojigt!

Trevligt fortsättning på sommaren till alla önskar Hannu och Kaija Rimaila