En ny kulinarisk upplevelse från vår senaste resa.

Jag brukar alltid kolla vad folk beställer och vad de har framför sig på bordet och jag lade märke till att de flesta beställde någon slags mössö som förrätt i Alicante, Spanien.

Vi hittade en fin liten restaurang nära vår lägenhet var majoritet var bybor från trakten. Den lilla restaurangen var toppen! 

Vi kunde inte många ord spanska och de kunde ingen ord engelska eller något annat språk, men vi fick mat framför oss. 

Det blev tapas och sånt för vi kom egentligen på en kvällsbit. 

Där satt vi och väntade på tapasen och drack vår sangria och så kommer Mamacita med en tallrik med den där mössön som alla äter! Oj gud va den va god! 

Här har jag försökt att skapa ett eget recept på det jag fick att äta, por favor!


Ensaladilla rusa

  • 8 st kokta potatisar

  • 2 kokta ägg

  • 1 burk tonfisk i olja

  • 2 msk gröna oliver

  • 1 tomat

  • 100g smetana

  • ½ lök

  • ½ vitlök

  • Svart peppar och salt enligt smak


Skär potatis och ägg i så små bitar som du kan. 

Gröp ut tomatens frön och hacka tomatkött, oliver, lök och vitlök så smått du kan.

Blanda samman alla ingredienserna och smaka av. Tillsätt svartpeppar och salt enligt smak.

Servera med brödstickor eller batong samt vin eller sangria.

REPISRÖVARNAS BBQ-SÅS

  • 1 burk passerade tomater

  • 1 dl farinsocker

  • ½ dl sirap

  • ½ dl vitvinsvinäger

  • ½ dl soyasås

  • 2 tsk dijonsenap

  • 2 tsk liquid smoke-arom (finns i hyllan för kryddsåser)

  • 2 tsk chilisås, sriracha (om du vill ha en ”hott” sås)

  • en rejäl klick smör

  • ev. salt efter smak

    Tillredning:
    Mät upp alla ingredienser i en mindre kastrull. Koka utan lock på medelvärme ca 30 min eller tills såsen blir lagom simmig (tjockflytande).

    Håller ca. 1 vecka i kylskåp

    Smaskiga stunder runt grillen önskar såsokocken Kaija

Cloud Bread

Cloud Bread eller så kallad  Tikotok sandwich. 

Otroligt lätt lagad båtmat som inte hämtar mycket disk och är snabb att tillverka.

Den här kan man äta till morgonmål, lunch, mellanmål, middag eller kvällsmål. Det lovar jag, att mätt blir man.

Här kommer receptet:

Du behöver:

  • 2st. Rostbröd

  • 2 st. Ägg

  • 2 skivor skinka eller dyligt

  • 2 skivor ost

  • ca. 15g smör till stekning.

Sätt plattan på maximal effekt, sätt smöret i pannan.

Kläck äggen och vispa sönder med gaffel, genast när smöret smält häll i äggen.

Sätt rostbrödet på äggsmetet och vänd rostbrödet genast, ta tag i brödets kant med händerna och vänd.

Sätt palvskinka, salt kött, chorizo korv eller dyligt på brödet samt ostskivorna.

Ja använde saltkött.



Sweet chili honung

Jag började en ny hobby för en par år sedan, jag skaffade ett bisamhälle. Nu har min familj växt upp till 5 samhällen och i år fick vi 200kg honung. Det är ju så att 200kg honung får man inte själv använt på något sätt om man inte då brygger Vikingatidens mjöd, men det är kanske inte så bra för hälsan.


Min svåger kom förra midsommar med en burk med honung som hade chili i sig och det var jättegod!

Vi grilla några malna köttbiffar och satt på av honungen med chili och det var det gudomligaste jag någonsin har ätit!


När vi fick årets honung så måste jag prova på chili honungen på mitt sätt. Här kommer receptet:

• 1 burk honung

• 1 röd chili (jag tog en som inte var så stark)

• 2 vitlöksklyftor

Hacka chilin och vitlöken så liten som du får. Jag tog chilifröna bort för det är dom som är så starka.
Bland i honungen och låt stå några dagar så att honungen får smak. Använd som sweet chilisås.

 

/ Waldo

 

Jordgubbs tortilla

  • ½ Liter Jordgubbar

  • 3 dl Skumppa

  • 1 dl Mascarpone färskost

  • 1 tsk Vaniljsocker

  • 100g Vitchoklad

  • 4 Tortilla plättar

  • 4 msk Mandelflarn

  1. Skär jordgubbarna i skivor, sätt i en skål och häll skumppa på.

  2. Smaksätt mascarponen med vaniljsocker och finfördela vitchokladen.

  3. Sätt en tortilla skiva på skärborden och skär ett snitt från mitten till ändan.

    Tänk tortillan i fyra delar, bred ut mascarpone på hela tortillan, på vänstra delen lite mandelflarn, på högra lite avrunnen jordgubb och på dom övre vitchoklad. Vik alla fyra delarna ihop medsols så att du får en triangel.

  4. Stek tortillan på en torr stekpanna så att den får en gyllenbrun färg.


    Garnera med lite jordgubbar, vitchoklad och mandelflarn. Servera med skumvin.